A munkabéren túl

Béren kívüli juttatások és egyéb juttatások

Bárki, aki dolgozott alkalmazotti jogviszonyban, vagy akár munkáltatóként tudja, hogy a munkabér mellett dolgozói elégedettség szempontjából sem elhanyagolható, ha van valamilyen extra juttatás.

Magyarországon az egyetlen adómentes kategóriába eső béren kívüli juttatás a pihenő kártyára adható juttatás. Ennek megvan a törvény által meghatározott adómentes határa, ezért is növekedett meg a pihenőkártyák kiadásának mértéke, illetve azért, mert a felhasználás lehetőségei sokkal lazábbak lettek a COVID19 óta.

A leggyakoribb egyéb juttatási kategóriák a közlekedésre, az elektronikai eszközök privát használatára, a szociális és kulturális szolgáltatásokra vonatkozó és az egészségmegőrző juttatások.

A közlekedési juttatásokat törvény szabályozza. Egyes cégek a telefont és számítógépet/ notebook-ot korlátlan használattal, vagy bizonyos korlátozásokkal, de kedvezményes díjakkal bízzák a munkavállalóra és vannak olyan munkáltatók is, amelyek nem élnek ezekkel a lehetőségekkel. Természetesen a felsorolt juttatások nyújtása nem kötelező, sőt, törvényi előírás sem vonatkozik rájuk, mint munkáltatói kötelezettségre.

A szociális és kulturális szolgáltatások lehetőségei még tágabbak, mint az elektronikai eszközök privát használata:

  • bölcsődei és óvodai költségtámogatás
  • színházjegyek, bérletek
  • sportrendezvényre szóló belépők

mindegyike adómentesen adható a munkavállalóknak, és talán különlegesebbek is, mint egy általános céges mobiltelefon használat.

A járvány helyzetre tekintettel 2020 óta a munkáltatók többsége jobban odafigyel a munkavállalók egészségére és annak megőrzésére, például ingyenes tesztek biztosításával, egészségpénztári hozzájárulással, edzőtermi bérletek biztosításával, friss gyümölcs és zöldség biztosításával a munkahelyen, vagy ingyenes kerékpár használattal.

Amellett, hogy a világjárvány elősegítette az egészségmegőrzésre való törekvéseket és az egészséges életmód támogatását, még egy juttatást előtérbe helyezett: a home office-t, azaz az otthoni munkavégzést. A legnagyobb változás az utóbbi években nem a lehetőség, hiszen ez eddig is rendelkezésére állt ahol a munkavégzés nem volt helyhez kötött, hanem maga a szemléletmód. Egyre több munkáltató tapasztalja, hogy heti 1-3 home office nap engedélyezésével növelheti kollégái elégedettségét, elkötelezettségét és kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb emberekkel veszi körül magát. Az is egyértelmű trendként azonosítható, hogy munkahelyváltáskor a home office lehetősége a kompenzációs csomag mellett, vagy talán már annak részeként, jelentős tényezővé vált a munkalehetőségek közötti választásban.