Az előrelátás képessége

Egy vezető rövid és hosszú távon is előre kell lásson dolgokat, és mindkettőben jónak kell lennie. A hosszú távú előrelátással 90 napon túlra tekint, a rövid távú előrelátással pedig hatékonyan elvégzi a napi és heti teendőit. A kettő között szoros összefüggés van. A napi teendőkbe belebonyolódó vezetők néha nem vesznek tudomást fontos problémákról. Félretolják azokat, vagy félig átgondolt, rögtönzött megoldásokat tákolnak össze. A stratégiai időtávban gondolkozó vezető számára könnyebb különbséget tenni fontos és sürgős között. Egyértelműbb a döntés, mire kell most időt és energiát fordítani, mi az, amit félre tesz.

Hosszú távú előrelátás

A hosszú távú előrelátás negyedéves és éves tervezéssel alapozható meg. Fókuszban az irány meghatározása és a fejlesztés áll.

Helyzetértékelés

Akár úgy határozzák meg a növekedést, hogy kitűznek egy árbevételt, akár úgy, hogy belső fejlődéssel nyereségesebbé, működésükben hatékonyabbá válnak, a szervezetekkel óhatatlanul előfordul, hogy megakadnak. A termelés mennyisége, minősége, az értékesítés vagy a gazdasági eredmények elmaradnak, vagy teljesítésük nehezebbé válik. Bosszúságok jönnek. Nem tudják pontosan, hogy miért akadtak meg, vagy hogy mit kellene tenni ez ellen, csak azt, hogy beleütköztek egy plafonba. Nem működnek a régi, megszokott gyakorlatok. Szintet kell lépni, de nem látszik, hol a lépcső.

Célok-tervezés

A célok meghatározása és az odavezető út megtervezése a vezető, vagy ha már van, a vezetői csapat felelőssége. Mi az a néhány kiemelt fontosságú dolog, amely a következő évben, negyedévben igazán fontos? Ezekre koncentrálva a munkájukban a lehető legnagyobb hatást gyakorolják a cégre, annak eredményeire. Egyértelmű célok és terv alapján a vezető egy világos jövőképért tud dolgozni, csapata egy nyelvet fog beszélni, igazi csapatként fog működni.

Problémák, ötletek, lehetőségek

A fontos dolgokkal kapcsolatos érzelmek, gondolatok nyílt és őszinte kimondása teszi lehetővé, hogy felderítsék az esetleges problémákat, és együtt, csapatként oldják meg őket. Ha ezt nem teszik meg, akkor a kimondatlan problémák tovább nőnek, és végül gátat szabnak a csapat és a cég fejlődésének.

Város légifotó

Rövid távú előrelátás

Heti koordinációs megbeszélésekkel a vezető és csapata, nagyon konkrét napirendet követve, az 1-1 kommunikáció jelentős részét képes kiváltani, időt megtakarítani.

  • Eredményjelző – közösen rátekintenek a céges műszerfalra, mit mutatnak az adatok.
  • Negyedéves célok – státuszjelentést adnak az előrehaladásról, elakadásokról.
  • Hírek, információk – a cégnél történő fontos dolgokkal kerülnek kapcsolatba.
  • Problémák, ötletek, lehetőségek – azonosítják és rögzítik őket, majd egyszerű módszertani eszközzel a problémák megoldására, a lehetőségek megragadására fókuszálnak, nem csak beszélnek róluk.
  • Teendők – rögzítik és követik a haladáshoz szükséges aktivitások teljesülését.

Megelőzhető az információ hiány és a szűk keresztmetszetek. Folyamatosan ott a figyelmük a hosszú távú célokon, azokhoz illeszkedve, tudatosan végzik a napi tennivalóikat. Mindannyian hatékonyabbak lesznek, egyénileg és csapatban is.
Az előrelátás képessége fejleszthető. Az a vezető, aki felismeri az előrelátás jelentőségét, és szándékában áll előrelátóbbá válni, meglévő képességét készséggé, magasszintű kompetenciává fejlesztheti.

Mit kell ehhez tennie? Tanulni önmagáról és a lehetőségeiről, azután gyakorolni, gyakorolni, …
Lehetőség szerint egy mentor támogatása mellett, aki őszinte visszajelzést ad a haladásról, megosztja tapasztalatát, bíztat, ha lankad a kitartás.

Egy előrelátóbbá vált vezető turbótöltést ad csapatának, szervezetének, sőt családjának is. Haladnak a dolgok, megvalósulnak a célok, örömtelibb a munka, az élet. Felismerés, szándék, elhatározás, tanulás, gyakorlás, gyakorlás, … Lépésről lépésre.