Emberközpontú szervezeti kultúra = hosszútávú munkaerő?

Egyre több cég ismeri fel, hogy minden szempontból kifizetődőbb a hosszútávú munkaerő. Itt jöhet a képbe az emberközpontú vállalati kultúra, amely a megtartást segítheti.

Míg korábban a vállalatok egy része a fizetést tekintette a munkaerőmegtartás egyik legfontosabb eszközének, ma már jóval árnyaltabb a kép: egyre több cégnél jönnek rá arra, milyen fontos lehet az emberközpontú szervezeti kultúra, amely hozzájárulhat a munkaerő hosszútávú megtartásához – lássuk is, hogyan.

Mi az a vállalati kultúra?

Nem más, mint azoknak a közös értékeknek, céloknak, illetve a kollégák viselkedésének és azoknak a hétköznapi munkahelyi gyakorlatoknak az összessége, amelyek az egész céget jellemzik. A szervezeti kultúra megfigyelhető az olyan folyamatokban, mint például, hogy a dolgozók hogyan kommunikálnak, milyen egy meeting, hogyan születnek a döntések, és áthat mindent, a vállalati teljesítménytől egészen az egyéni jóllétig. Ezért is lényeges, hogy komolyan vegyük és törődjünk vele: figyeljünk megtervezésére, kialakítására.

Öt kulcstényező, ha hosszútávú megtartásra törekszünk

A magasabb bér vonzó tényező lehet egy új állás elfogadásánál, de a kollégák hosszútávú megtartásához ma már korántsem elég. Lássuk a legfontosabbakat, mi mindenre érdemes odafigyelni a fizetéseken túl, ha a dolgozók évekre szóló elköteleződése a cél.

  1. Kommunikáció – A rendszeres építő jellegű észrevételek, konstruktív javaslatok, tiszta és világos visszajelzések is növelhetik a kollégák elkötelezettségét, csakúgy, mint a vélemények, ötletek meghallgatása.
  2. Rugalmasság – A home office vagy a rugalmas munkaidő is vonzó lehetőségek, nem csak a fiatalabb munkavállalói korosztálynak.
  3. Juttatási csomagok – Személyre szabható juttatási csomagokkal, például egészségbiztosítással is sokat tehetünk azért, hogy a kollégák motiváltabbak és még elégedettebbek legyenek.
  4. Előrelépési lehetőségek – Karriertervezési programokkal, szakmai tréningeken, konferenciákon való részvétellel is sokat tehetünk a munkavállalói kötődés fokozásáért.
  5. Közös(ségépítő) programok – Ha biztosítunk például testmozgási lehetőséget, programokat a hatékonyabb stresszkezelésért, időről időre közös céges illetve csapatprogramokat, azzal is hozzájárulunk a munkavállalók fizikai és mentális jólétéhez, ami szintén segítheti a munkaerő megtartását.

Cégvezetőként ezekre is oda kell figyelni tehát, ha hosszútávra keresünk munkaerőt. De a lista nem merül ki ennyiben: mindig érdemes a vállalatra és a dolgozókra szabva átgondolni, mit tehetünk a még emberközpontúbb vállalati kultúráért. Ehhez a gondolkozáshoz több mint három évtizedes, széleskörű vezetéstámogatási és fejlesztési tapasztalattal tudunk hozzájárulni.