Hogyan csökkentsük a stresszt vezetőként?

Mindannyian nap mint nap átélünk feszült helyzeteket, kihívásokat, nehézségeket, a stresszcsökkentés pedig az egészségünk védelmén túl azért is fontos, mert komoly hatással lehet a munkánkra és a cég teljesítményére – különösen vezetőként. Lássunk néhány konkrét tanácsot, megoldást arra, hogyan érdemes csökkenteni a stresszt.

Azzal nem mondunk újat, hogy egy vezetőnél különösen fontos a nyugodtság és a kiegyensúlyozottság. Ha stresszes és állandóan feszült, annak komoly hatása lehet nemcsak a saját munkavégzésére és döntéshozatalaira, hanem a beosztottjaira és az egész vállalat működésére is. Az egészségügyi szempontokon túl tehát ezért is fontos a stresszcsökkentés vezetőként – lássuk, mi mindent érdemes megtenni ennek érdekében.

Így csökkenthető a stressz vezetőként

A hétköznapok feszültségeit már olyan alapvető dolgok kontroll alatt tartásával csökkenthetjük, mint például a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a sport, a természetben való mozgás. Sokat segíthet a relaxáció vagy épp légzőgyakorlatok és a meditáció is. Érdemes a kávéfogyasztást is kontroll alatt tartani, mert a koffein az élénkítő hatás mellett feszültebbé is tehet.

Az sem mindegy, milyen a napirendünk, egyáltalán van-e. Hogyan működünk, mikor vagyunk aktívabbak, hogyan szervezzük a napunkat – esetleg túlvállaljuk-e magunkat? Gondoljuk át, milyen feladatokat tudunk delegálni, mivel kapcsolatban kell mindenképpen meetinget tartanunk (és ha kell, elég-e egy félórás online megbeszélés). Jelöljük ki előre a napi, heti, havi feladatainkat, és azt is, mire mennyi időt szánunk és mikor. Ez a rend és rendszer is rengeteget számíthat a stressz csökkentése szempontjából.

Amikor nem tartunk megbeszélést

Ha megoldható, a naptárban jelöljünk ki naponta vagy kétnaponta 1-2 órát, amikor nem vagyunk elérhetők megbeszélésekre. Olyankor igyekezzünk elmélyülni a feladatainkban, illetve tovább tervezni a közelgő teendők függvényében.

Vezetőként az is nehézséget okozhat, ha úgy érezzük, nem tudunk senkivel beszélni a kihívásokról. Ezen segíthet, ha keressük azokat a rendezvényeket, ahol más vezetőkkel találkozhatunk, és nehézségeinket, jó gyakorlatainkat is megoszthatjuk egymással.

Ha nem csökken a nyomás

Hosszabb ideig fennálló stressz, szorongás esetén érdemes a kiváltó okokat megkeresni és tenni ellenük. Például ha azért vagyunk folyton feszültek, mert a cég növekedése lelassult vagy megállt, a megszokott folyamatok akadoznak, és senki sem tudja, miért, érdemes szakértői segítséggel tovább dolgozni a válaszok illetve a megoldás keresésén. Ebben nyújthat segítséget RENDszer szervezetfejlesztési programunk, amelyet 30 év szakmai tapasztalatával állítottunk össze. Ezt alkalmazva akár már 2 hónapon belül érezhető pozitív változás állhat be a vállalat működésében, így a vezetői stressz is csökkenhet.