Hogyan tűzzünk ki megvalósuló célokat?

Hogy terveink ne csak álmok maradjanak, fontos, hogy megvalósuló célokat tűzzünk ki magunk elé, ebben szeretnénk segíteni rövid összeállításunkkal.

Az ősz eleje sokban hasonlít a januárra, hiszen a „lustább” nyári időszakot követően visszatérünk az irodába, újra elkezdünk a már meglévő terveinkre és az újakra összpontosítani. És ilyenkor tudatosul bennünk, hogy még van több mint három hónap az évből, ami számos tervünk, célunk megvalósulását hozhatja el. De hogy ez tényleg így legyen, nem árt odafigyelni a következőkre.

5 hasznos tanács a megvalósuló célokért
  1. Tanuljunk meg célt kitűzni. Sokan esnek abba a hibába, hogy vágyaikat, céljaikat a környezetük mércéje alapján alakítják, aztán a megvalósításra fordított igyekezet elhal, mert valójában nem nekik fontos az adott cél, hanem a környezetnek. Segíthet, ha gyakran feltesszük magunknak a kérdést: mire vágyunk valójában? És tényleg boldoggá tenne, ha elérnénk azt a célt? Ha a válasz nem, ideje új célokat keresni és megvalósítani.
  2. Pontosan határozzuk meg, mit szeretnénk. Nem elég az „idén munkahelyet váltok / magasabb pozíciót szeretnék / terjeszkedni fog a cégem”. Ne azonnal a nagy célra fókuszáljunk. Írjunk fel konkrét lépéseket, aztán mindegyiknél soroljuk fel, konkrétan mit kell megtennünk, hogy sikerrel vegyük az adott lépcsőfokot.
  3. Szabjunk meg egy időkeretet. Ha például magasabb pozíció a cél, jelöljünk ki egy időkorlátot, mondjuk fél éven belül, és ennek megfelelően gondoljuk át a teendőket, lépéseinket.
  4. Árnyaljuk a képet. Ha megvan a szükségleteinkhez valójában passzoló, jól meghatározott cél és az időkeret is, ideje részletesen is kidolgozni. Magasabb pozíció esetén hány emberrel dolgoznánk együtt, hogyan viszonyulnánk a megváltozott kihívásokhoz (például nagyobb stressz, több felelősség), milyen juttatási csomaggal lennénk elégedettek. Amikor már szinte látjuk magunkat az új pozíciónkban, az annak a jele, hogy eléggé árnyaltuk a képet, ez pedig hatalmas motivációt ad majd a megvalósításhoz.
  5. Hogyan működnek a folyamataink? Nézzük át, hogyan működnek folyamataink, és ha kell, gondolkodjunk ezek átformálásán, illetve tegyünk meg mindent, hogy alkalmazkodjunk egyénileg és szervezetileg is a körülöttünk zajló változásokhoz. Ebben segíthet a Szervezet- és folyamatfejlesztés is, amellyel nemcsak a célkitűzés lehet világosabb, hanem megvalósíthatjuk a növekedési stratégiánkat, javíthatjuk a minőséget, a vállalati teljesítményt és az ügyfélvéleményt. Kitűzött céljaink így nem csak ábrándok maradnak, hanem tudatosan úgy építkezhetünk, hogy ezekhez egyre közelebb kerülhessünk.