Szervezeti átalakulás? Ezért kell a kollégákra is figyelni

Bármilyen vállalati átalakulás folyamatai mellett oda kell figyelni a személyes átalakulásokra is, vagyis a kollégák hogylétére – ezért fontos az emberi tényező.

Számos cégnél mennek végbe szervezeti átalakítások, és többnyire a munkavállalók felett zajlanak: senki sem fordít tudatosan figyelmet arra, ők hogyan fogadnak egy átszervezést vagy leépítést – hogy ezek vajon mit jelentenek a lelkükre és egójukra nézve. Azt pedig már végképp kevés munkahelyen veszik figyelembe, hogyan tudnának segíteni a dolgozóknak abban, hogy könnyebb legyen nekik megbirkózni az új helyzettel.

És bár igaz, hogy szervezeti változások mindig lesznek, hiszen a vállalatok próbálnak a globális gazdaság változó dinamikájához alkalmazkodni. De a rendszerekben és folyamatokban gyakran végrehajtott, bomlasztó változások akaratlanul is tönkre tehetik a szervezet érzékeny emberi szövetét. Így bármilyen átalakulást szeretne is a cégvezetés, az hosszú távon nem lesz sikeres.

A szervezeti átalakulások sikere érdekében fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a személyes átalakulásokra, miközben persze, a rendszert és a folyamatokat is tökéletesíthetjük.  

Mit élhetnek át a szervezeti változások során a munkavállalók?

Két szóban: hatalmas szorongást. Lássunk példaként két olyan pszichológiai élményt, amelyeket az átszervezések, leépítések és társaik váltanak ki. Az egyik ilyen, hogy a tagok úgy érezhetik, nincs kontrolljuk az események felett. A döntéseket felettük hozzák meg (talán titokban), és kevés a hivatalos kommunikáció a vezetés részéről. Másodszor pedig a munkavállalók közti pszichológiai kötelékek is sérülhetnek: jó ismeretségek, barátságok kerülhetnek más helyzetbe, ha a feleket áthelyezik vagy elbocsátják.

Mindkét fent említett esetben sérülhetnek a dolgozók. Az elsőben önazonosságukat, kompetenciájukat, felelősségüket, értéküket valaki más döntése fenyegeti. Míg a másik eset, a pszichológiai kötelékek sérülése a szervezethez való korábbi kötődésüket (érzelmi befektetéseiket) zúzhatja szét anélkül, hogy látnák (legalábbis egyelőre), hogy mi fogja majd pótolni a munkahelyi emberi kapcsolataikat.

Mivel a kollégák váratlan és súlyos zavarokat tapasztalhatnak az egójukhoz való kötődéseikben – és ezek alááshatják annak lényegét, hogy kik ők, mi teszi őket egyedivé, értékessé, stb. –, akkor az egójuk energiájának nagy részét arra fordíthatják, hogy szorongásaikat kezeljék. Megjelenhet a tagadás, a kivetítés, de vannak, akik agresszívabbá válnak, mások pedig egyszerűen kivonulnak az adott helyzetből. Ez megakadályozhatja a munkavállalókat a valóság hatékony kezelésében. Lehet, hogy a többség továbbra is teszi a dolgát, de elsősorban magukkal fognak törődni, másodsorban az osztályukkal és végül az ügyféllel. Azonban a prioritásoknak ez a sorrendje nem vezet hosszú távú szervezeti sikerhez.

Ezzel szemben az én-energia hatékony kezelésével a vállalatok és munkavállalóik képessé válhatnak arra, hogy hatékonyabban megbirkózzanak a viharos, változásokkal teli időszakokkal. Ha személyes változásokat és szervezeti sikert akarunk elérni, meg kell birkóznunk önmagunkkal: mind a dolgozóknak, mind a szervezeteknek szoros kapcsolatban kell lenniük belső lényükkel és a külvilággal ahhoz, hogy minden energiájukat és képességüket az útjukba kerülő problémákra és lehetőségekre fordíthassák.

Compass megoldásaink és coaching szolgáltatásunk támogatást nyújtanak az egyéni és szervezeti energiaszint emelésére a bizonytalanság leküzdéséhez, a cél- és irányváltás meghatározásához majd megvalósításához.