Egy jó 90 perces meeting olyan, mint egy intenzív HIIT edzés

Elsőre talán meglepő dolog lehet párhuzamot vonni egy HIIT edzés és egy 90 perces Level 10 meeting közt, de ebben a cikkben kifejtjük, miért lehet ez jogos.

Először is, egy gyors szómagyarázat: a HIIT edzések alatt a magas intenzitású intervallum edzéseket értjük, amelyekkel a hosszabb sportoláshoz hasonló egészségügyi előnyöket és fittséget érhetünk el, rövidebb idő alatt. A Level 10 meetingek pedig olyan együttműködésen alapuló, 90 perces vezetői értekezletek, amelyek meghatározott elveket követnek. Minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban tartják őket, rögzített napirend szerint. Zárásként a résztvevők 10-es skálán értékelik, hogy szerintük mennyire volt eredményes a megbeszélés.

Ezek a meetingek – a HIIT edzésekhez hasonlóan – lehetővé teszik, hogy rövidebb idő alatt érjünk el eredményeket, méghozzá csapatszinten. A megszokottnál több problémát oldunk meg, mivel az alkalmak felülmúlják a hét folyamán felbukkanó problémák véletlenszerű kezelését. Vezessük most végig egy ilyen megbeszélésnek a folyamatát – látni fogjuk, mennyire hasonlíthat egy magas intenzitású intervallum edzésre!

Bemelegítés

Ahogy egy HIIT-órán nem kezdünk el azonnal a legnagyobb intenzitással dolgozni, hanem lazítunk, bemelegítünk, úgy a Level 10 meetingek is ráhangolódással kezdődnek, hogy beinduljon a megbeszélés folyamata.

Rövid „kitöréses” szakaszok

Miután mindenki bemelegedett a HIIT órán, néhány rövid kitöréses szakasz következik, hogy feljebb vigyük a pulzusszámot. A Level 10 meetingeknél ilyen az úgynevezett jelentési szakasz: áttekintjük a fontos eredményeket, megosztjuk az ügyfél- és alkalmazotti híreket (mint az újságok címlapjait), de ezeket rövid, 5 perces blokkokban tartjuk. Ez a szakasz segít felvezetni, hogy a feltárt problémákkal foglalkozzunk. Kezdünk ráhangolódni a közelgő intenzitásra.

Mindent bele!

Ahhoz, hogy a HIIT edzés valódi előnyeit élvezhessük, valóban magas intenzitást kell fenntartani. A pulzusszám felgyorsul, és érezzük, hogy megerőltetjük magunkat, miközben mindent beleadunk. Elkötelezzük magunkat a folyamat mellett. Aztán néhány másodpercet szusszanunk, mielőtt újra nekilátunk. Az edzés, illetve az értekezlet során ezt hatszor-nyolcszor fogjuk megtenni.

Egy Level 10 meeting során a nagy intenzitású pillanatok akkor következnek be, amikor közösen dolgozunk fel témákat. A HIIT-edzéshez hasonlóan itt is erős szívre van szükség: bátornak kell lennünk ahhoz, hogy a valódi problémákat felhozzuk, és bíznunk kell abban, hogy csapatként képesek vagyunk a konstruktív konfliktus okozta fájdalmak és kellemetlenségek ellenére is összedolgozni, hogy megoldást találjunk. El kell köteleznünk magunkat az aktív meghallgatás, a gondolkodás és az innováció mellett.

Ismétlés

Mint egy jó HIIT edzés, a Level 10 meeting azonosítás, megbeszélés és megoldás része is intenzív munka! Keményen hajtunk, hogy megoldást találjunk. Azután, ahogy azonosítjuk a teendőinket, egy pillanatra lecsökkentjük a pulzusszámunkat. Majd megismételjük a folyamatot, és ugyanolyan intenzitással belevetjük magunkat a következő probléma megoldásába. Egy jó Level 10 meetingen akár hat-nyolc problémát is megoldhatunk.

Levezetés

Ahogy a HIIT óra véget ér, az utolsó 7-10 percet a levezetéssel töltjük, ügyelve arra, hogy csökkentsük a pulzusszámot és nyújtsunk. Egy Level 10 meetingen azzal hűtjük le magunkat, hogy megismételjük azokat a teendőket, amelyek a megbeszélt problémák megoldásához szükségesek. Értékeljük a megbeszélést az 1-től 10-ig terjedő skálán. Mint egy jó HIIT edzés végén, a Level 10 meeting után is megerősödve, az elkövetkező intenzív hétre felkészülve hagyjuk el a termet.

Az első lépések

A Level 10 meetingek bevezetésével nemcsak időt takaríthat meg, hanem minden eddiginél tartalmasabb és hatékonyabb csapatmegbeszéléseket tarthat. Kezdetben, ahogy az edzéseknél is van egy első fázis amikor beiratkozunk a terembe, bizony még szükségünk van az edző útmutatásaira, úgy ezek a megbeszélések is könnyebben mennek egy kis segítséggel. Érdemes tapasztalt támogatót bevonni, és elsajátítani a Level 10 meetingek levezetésének rutinját. Mert ezek a megbeszélések – helyes módon megtartva – erősítik a csapat egészségét, és segítenek elképesztő eredményeket elérni rövidebb idő alatt!