Elkötelezettség és elégedettség

A munkavállalói elkötelezettségről és elégedettségről

Az alkalmazottak elkötelezettsége sokkal több, mint hűség – belülről jövő pozitív hozzáállást jelent. Kulcsszerepet játszik abban, hogy a vállalkozások termelékeny munkaerővel rendelkeznek. Ha a vállalkozások sikeresek akarnak lenni, akkor mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy alkalmazottaik a szervezet értékes tagjainak érezzék magukat.

A motivált és elkötelezett munkaerő felépítése, majd megtartása azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.

Az alkalmazottak alacsony elkötelezettsége nemcsak azt befolyásolhatja, hogyan érzik magukat a szervezeti környezetben. Ennél sokkal nagyobb hatása van, ugyanis egyetlen elégedetlen munkatárs is elég ahhoz, hogy a többiek elégedettségére és elkötelezettségére negatív hatással legyen. A korábban harmonikus munkakörnyezet megzavarásával a morál csökkenése következik be, így a munkáltatóra sokkal nagyobb szerep hárul, hogy extra erőfeszítésekkel újra pozitív, támogató és értékelő környezetet teremtsen mindenki számára. Ez összességében idővel a vállalat eredményeinek stagnálását okozhatja. Annak érdekében, hogy a munkavállalók elégedettek legyen a munkáltatóval, nem elegendő általános ösztönző programokat tervezni és juttatásokat adni. A dolgozók elkötelezettségére számos tényező együttese hat.

Mint látszik, nem csak az anyagiak befolyásolják a dolgozói elkötelezettség mértékét. Ez munkáltatói szemmel nézve egyrészt előny, hiszen a költségek mindig kulcsszerepet játszanak a vállalkozás életében, másrészt hátrány, hiszen amivel igazán növelhetjük az elköteleződést az nem kézzel fogható juttatás, hanem sok energiát, tervezést és időt igénylő munka: a törődés, megértés, bevonás, támogatás, bizalom és megbecsülés.

Ha munkáltatóként ezeket szem előtt tartjuk és igyekszünk valamilyen szinten ezekre az elkötelezettséget növelő tényezőkre figyelni, akkor nagy eséllyel számíthatunk csapatunk hosszútávú együttműködésére.

Mit jelent számodra az elégedettség és mit az elkötelezettség?
Mennyire vagy elégedett a jelenlegi szintjükkel?
Mit teszel a szinten tartás, növelés érdekében?