7 vezetői stílus, és ami mögötte van

Minden vezetőre jellemző a saját vezetői stílusa, a legjobbakra pedig akár több is. Lássuk most a legismertebbeket!

A vezető szó hallatán sokan egy olyan személyre gondolnak, aki magas beosztásban dolgozik, jó fizetéssel, szép autóval. De ez igencsak leszűkíti a kört. Vezető ugyanis bárki lehet, akár egy kis önkéntes team vagy sportolói csapat szíve-mozgatórugója, akár egy workshop kitalálója és megtartója is. És bár minden vezető más és más, a többségükre jellemző a legismertebb vezetői stílusok valamelyike, vagy akár több is – lássuk most ezeket.

A 7 legismertebb vezetői stílus, egy-egy mondatban:
  1. Kapcsolódó (affiliatív) – akinek mindig a csapat az első.
  2. Szolgáló – egy nála magasabb ügy szolgálatába állítja vezetői képességeit.
  3. Látnoki – új típusú megoldásokat mutat a kihívásokra: szenvedélyesen, kreatívan.
  4. Coaching szemléletű – meg akarja érteni munkatársait, és utat mutatni nekik.
  5. Ütemező – magas mércét állít fel, de diktálás helyett tettekkel vezet.
  6. Demokratikus – nyitott a véleményekre, válaszokra, a megbeszélés abszolút híve.
  7. Autokratikus – parancsoló vezető, aki azt várja, hogy kérés-kérdés nélkül kövessék az utasításait.
A vezetői stílusok keverése

A legjobb vezetők akár többféle vezetői stílust is követhetnek – a helyzettől és a feladatoktól függ, hogy épp melyiket hívják életre. Van, hogy a csapatnak pár jó szó és egy kis elismerés kell, máskor egy változást vagy egy új ötletet kell tálalni, illetve elfogadtatni, ami más-más stílusok alkalmazását követelheti meg.

Fejlődni mindig lehet!

Ha sikerül behatárolnunk, melyik vezetői stílus jellemez minket leginkább, azzal saját személyiségünk megismerése és még jobb megértése felé is nagy lépést teszünk. Ez pedig hatással van a magánéletünkre, de a vállalatok számára is fontos hatékonysági tényezőt jelent.

Persze, a jó vezető nem egyik pillanatról a másikra születik. Hosszan tartó, kitartó munkával, azt szem előtt tartva, hogy mindig van hova fejlődni, előre lépni. Erre jelentenek remek lehetőséget a cégünk által is használt és ajánlott fejlesztő eszközök. Ezek alkalmazásával hatékonyan fejleszthetők mind az erősségek, mind a még csiszolgatásra szoruló vonások. Ugyanakkor nagyon jó lehetőség a visszajelzések fogadására, értelmezésére is, amivel érdemes élni.