Mindent nekem kell csinálnom?

Mindent nekem kell csinálnom? - hangzik el gyakran a méltatlankodó kérdés, vagy hasonló tartalmú bosszús kijelentés egy kezdő vezetőtől. Sokszor akkor is, ha nagy múltú, jól szervezett, akár globális vállalatnál dolgozik, és még inkább, ha kis- vagy középméretű vállalkozásban. A vállalkozó, a tulajdonos is felteszi magának és kollégáinak ezt a kérdést.

A kérdés persze költői, mindannyian tudják, hogy a válasz: nem. Az igazi kérdésük a: miért? A válasz megadása és a megoldás megtalálása némi erőfeszítést igényel, amire ha nem jut idő és energia, könnyen abban a helyzetben találhatja magát vezetőnk vagy vállalkozónk, hogy a korábbi álom nem a vágyott önmegvalósítást, szabadságot, örömet adja neki. Úgy érzi, a munkája, vállalkozása rabszolgájává vált.

A helyzet, az érzés a fejlődés természetes része, mivel jellemzően jó szakemberből lesz valaki vállalkozó, vezető. A szakmai kompetencia viszont közel sem garancia a vezetői vagy üzleti megvalósításhoz szükséges affinitásra és hozzáértésre. Más megközelítést, tudást (is) igényel az új szerep, hiszen a feladat is más, mint korábban. Nagyobb területet, képet kell tudni áttekinteni, amihez rendszert kell kialakítani, vagy ha már van, azt érteni és működtetni. A rendszer részei a munkatársak is, akik emberi minőségükkel új kihívásokat hoznak a korábban megszokott szakmai munka mellett.

Közös célok – csapatformálás

A munkából olyan játékot kell formálni, amelyben a vezető mellett munkatársai is megtalálhatják számításaikat úgy, hogy közben egyéni céljaik és a vállalat célja összekapcsolódik. A struktúra, a kiszámíthatóság, a biztonság az, amit leginkább értékelnek az emberek. Ezen felül nagyon fontos az emberi, minőségi odafigyelés egymásra, ettől lesz csapat a munkacsoportból.

Felelősség megosztás

Akárcsak a sportban a csapatjátékokban, a cég és a szakterület működését is funkciókban, kötelességekben, felelősségi körökben szükséges megszervezni. Ha személyek köré vagy megszokások alapján szerveződik a működés, előbb-utóbb káosz lesz. A felelősség megosztás alapja a játékszabályok egyértelmű tisztázása, a folyamatok pontos dokumentálása, leírása, részfolyamatokra való bontása, lényege pedig, hogy a munkaköri leírások alapján egyszerűen betölthetők a pozíciók, és következetesen számonkérhető a teljesítmény.

Vezetés – Menedzsment – Felelősség

A csapat élén álló vezető az üzleten dolgozik, a menedzser pedig az üzletben. A vállalkozó a vállalkozásán dolgozik, menedzserként pedig a vállalkozásában. A vezető és a menedzser két különböző szerep, amelyet képesek vagyunk egy személyben betölteni. Mindkét szerepben jól teljesítve felelősségvállaló csapattagokat kapunk jutalmul, akik tudják mi a dolguk, képesek azt elvégezni, és meg is teszik nap mint nap. Egyszerűen hangzik, mégis ez a legnehezebb szintje a vezetői munkának.

Casey Stengel, baseball játékosból lett menedzser mondta: „Jó játékosokat szerezni könnyű. Rábírni őket, hogy együtt játszanak, az a nehéz dolog.”

Alábbi termékeink segítségedre lesznek, hogy vezetői és menedzseri mivoltodban is helyt állhass: